Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Szabadság - Vass József
Kőkereszt - Németh László
A haleszi betyár - Vass József
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor
Hajnali balerina - Szabó Ferenc
Szüret - Vass József
Aratás utan - Németh László

Partnerek

 

Kedves Kirándulók! 

Erdei IskolaTisztelettel ajánljuk figyelmünkbe az Ülléshez közeli ifjúsági szálláshelyünket és erdei iskolánkat. Szeged felöl könnyen megközelíthető autóbusszal, személyautóval. Üllés községtől 3 km-re van közvetlenül a főút mellett.

20 fő elszállásolására alkalmas. Szálláshely tekintetében a nagyteremben matracokkal, az udvar sátrakkal még bővíthető. Hideg-meleg vizes tusolók, higiénikus mellékhelységek vannak.

Az udvaron szabadtéri színpad, két 30 fő befogadására alkalmas pavilon, focipálya, röplabdapálya, bográcsozó helyek várják az idelátogatókat.

A konyha a közelmúltban került felújításra, villanytűzhely, mosogatógép is beüzemelésre került. Emellett a helyi Önkormányzati konyha szolgáltatásai is igénybe vehetőek – a megrendelésnek megfelelően gondoskodik vendégeink ellátásáról. A közeli Horgásztó, az erdők és a tanösvény kellemes szórakozási, pihenési lehetőségek. Az érdeklődőnek, igény szerint, alkotóházi és egyéb programokat, előzetes egyeztetés alapján, biztosítani tudunk. 

HELYFOGLALÁS, időpontegyeztetés:

Déryné Művelődési Ház és Könyvtár 06/30/506-3159-es telefonszámán lehet.

DÍJSZABÁS –

Kivonat az Üllés Nagyközség használatba adási és szolgáltatási díjszabását tartalmazó Használati és Szolgáltatási Szabályzatából 

 

Erdei Iskola (Baromjárási Iskola)

1.000 Ft/fő/éj
+ IFA
+ mosatási díj
240 Ft/db (terítő, ágynemű garnitúra)
Üllés, Forráskút.
Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fontos Sándor Tagintézménye tanulói, valamint a Csigabiga Óvoda és Bölcsőde gyermekei térítésmentesen használhatják)

Erdei Iskola (Baromjárási Iskola)

15.000 Ft/alkalom (szállás nélkül)
+eszközkölcsönzési díj
Üllés, Forráskút. Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fontos Sándor Tagintézménye tanulói, valamint a Csigabiga Óvoda és Bölcsőde gyermekei térítésmentesen használhatják)

 

Az ingatlan fűtési költsége:

6 zsák pellett/nap – (számlázott szolgáltatásként)

 

Községünk a Dél-alföldön, Szeged városától 30 km-re, a kiskunhalasi út mentén fekszik.

Szent Antal templom 


(Üllés, Dorozsmai u. 30.; tel.: 62/282-254)

A község első templomát 1900. június 16-án szentelték fel Páduai Szent Antal tiszteletére. A régi templom kertjében tornyosodik immár egy új, katolikus templom is, melynek építését 1999-ben kezdték meg. Ünnepélyes átadására 2001. április 1-jén került sor.
A templom miseidőben, egész évben látogatható.

 

 

Alkotóház (Üllés, Dorozsmai u. 10.)

AlkotóházÜllés község közel fél évszázados múltra visszatekintő népművészeti hagyományőrzését, a
kézműves mesterségek gyakorlását a 2001. áprilisában megnyitott Alkotóház mára már szervezett keretek között biztosítja. Itt - megőrizvén az alföldi homoki kultúra sajátos népi mesterségeit és mindazokat az értékeket, szokásokat, melyeket szüleink, nagyszüleink hagytak ránk - heti rendszerességgel szakemberek és helyi alkotók tartanak foglalkozásokat. Településünk a Homokháti Kistérségben jelentős szerepet tölt be a hagyományőrzés, hagyománytisztelet megvalósításában. Évente alkotótábort szervezünk, melyet nemcsak a régióból, de az ország más tájairól is érkező látogatók nagy érdeklődéssel fogadnak. Településszintű rendezvényeink, jeles falusi ünnepeink alkalmával Alkotóházunk a község nagy érdeklődéssel látogatott helyszíne. Az itt folyó munka nemcsak az Üllésen élő generációk, de az ország más területeiről idelátogató népművészeti csoportok, vendégek számára is a helyi közösségi élet színtereként ad képet a hagyományok, a népművészet értékeinek tiszteletéről. 
Az alkotóház 3 helyiségében zajlik az alkotó munka, míg a másik 2 helyiséget az állandó kiállítás tárgyaival, régi berendezési tárgyakkal rendeztük be.
Az alkotóházban folyó tevékenység sikerei közé sorolható, hogy alkotóink 2001-ben az Agrárkamara által rendezett Nemzetközi kiállításon megyei elismerést kaptak. Az elmúlt években többször is részt vettek a "Tisza-Maros Nemzetközi Kézműves Szakkiállítás és Vásáron"., továbbá rendszeres résztvevői a Csongrád Megyei Művelődési Központ által szervezett területi, megyei minősítéseknek, zsűrizéseknek. 2005. évben a megalkotott tárgyakból, termékekből a régiót átfogó tájoltatást szerveztünk. 2007. évben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara több alkotónk munkáját "Magyar Kézműves Remek" címmel ismerte el. 


Alkotóházunk udvara szépen füvesített, esztétikus, szabadtéri kiállításokra is lehetőséget ad. Kialakításában fokozott körültekintéssel figyelünk arra, hogy az stílusában az Alkotóházzal jól harmonizáljon és tükrözze az annak kapuin belül folyó tevékenység küldetését. Az udvart közel 80 fő befoagására alkalmas, fából készült, nyitott szabadtéri foglalkoztató, Falu kemence, gémeskút, köcsögfa színesíti. Helytörténeti Ház (Üllés, József Attila u. 2.)

Míg az Alkotóház falai között heti rendszerességgel mester és amatőr alkotók keze nyomán folyik a hagyományok átörökítése, addig a Helytörténeti Ház épületében folyamatos kiállítás várja a hozzánk látogatókat. Itt a hagyományos népi elemek felelevenítésére "Alföldi tisztaszoba" és "Korabeli tanterem" került kialakításra. Vitrinekben apró használati tárgyak, ékszerek, érmék őrzik a múlt emlékeit. 

 

 Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
 


(Üllés, Dorozsmai utca 53.) 
Fontos Sándor - iskolánk névadója - Szegeden született 1920. január 17-én. Tanítói oklevelet a Szegedi Tanítóképzőben szerzett, majd Vinkler László növendékeként 1955-ben a Tanárképző Főiskolán rajztanári képesítést kapott. Ásotthalom, Pusztaszer majd a Galambosi iskola volt tanítói és festői működésének helyszíne. A festészetet Vinkler biztatására kezdte elhivatottan művelni. A '70-es évektől Szegeden élt, de szíve és festészetének élményanyaga mindvégig a homoki tájon maradt. 1962-ben Üllésen volt első önálló kiállítása, amelyet számos tárlat követett még tevékeny élete során. 
A Galambosi iskolában eltöltött évekre emlékezvén ajándékozta az iskolának számos festményét a '70-es évek végén. "Üllés népét kívánom megtisztelni ezzel a 15 festményemmel. Akkor én az üllési tanyavilágban tanítóskodtam. Arra törekszem, hogy az általam ismert és szeretett üllésieknek örömet szerezzek és megismertessem őket a vizuális kultúrával." A mester a '80-as évek végén újabb képekkel adományozta meg a gyűjteményt, melynek állandó kiállítása szintén a róla elnevezett általános iskolában tekinthető meg. Az iskola udvarán Fontos Sándor festő tiszteletének a róla készült mellszobor állít emléket. 

 


Milleniumi Emlékoszlop

(Üllés, Szabadság tér)
A műemlék az Ezredforuló tiszteletére készült. A faragott, díszes faoszlop a település központjában elhelyezkedő parkban található.
Készítője: Lőrincz László helyi fafaragó mester.

 

 

 

Erdei iskola (Üllés, Petőfi dűlő 12.)

A községet Kiskunhalas irányában elhagyva található az egykor tanyasi iskolaként működő Baromjárási iskola épülete, mely az elmúlt években felújításra került, így mára 30 fő befogadására, szállásolására alkalmas, Erdei iskolaként várja az itt megpihenni vágyókat. Az épületet körülölelő parkos terület részeként sportpálya /kosárlabda, futball/, szabadtéri színpad, kerti sütögető áll rendelkezésre. A közelben található Horgásztó valamint a Tanösvény a természet kedvelői számára nyújt kellemes kikapcsolódást. 

 

 


Horgásztó
 (Üllés, Árpád dűlő)


Horgásztó a település központjától ÉNY-i irányban, a Kiskunhalas felé vezető út mellett 
található. Területe 7 ha, víztartalma 150.000 m3. Halállományának bővítését célozva az évente telepített halmennyiség ~50 q. Vizében főként ponty, kárász, keszeg, amúr és csuka található. Környezete rendezett, parkosított, szabadidős tevékenységre (grillezés, bográcsos főzése), a természet szerelmesei, a pihenni vágyók igényeinek megfelelően lett kialakítva.
A tó körül hagyományosan minden év május 1-jén Horgászverseny kerül megrendezésre.

 


Tanösvény
 (Üllés, Árpád dűlő)


A Tanösvény Kiskunhalas irányában a Battancs-tanyánál leágazó dűlőútra letérve 
kezdődően, a Horgásztó környezetében került kialakításra. Hossza kürülbelül 3 km, mely kényelmes, természetjáró sétával 1-1,5 óra kellemes kikapcsolódást nyújt. A tájékozódást állomásjelző táblák könnyítik, melyek a fellelhető tájbéli értékekről (pl.: szibériai nőszirom) is ismertetővel szolgálnak. 

 


Telepített erdők
 


A települést körülölelve a belterülettől DK-i, ÉNY-i és DNY-i irányban több telepített erdő terül el: Bohn-erdő, Potyondi erdő, Üllési erdő. Megtalálhatóak itt akác, nyár, fenyő, tölgy. A Horgásztó mellett fellelhető a szibériai nőszirom valamint a pusztai és sziki tölgyes. Az erdők műútról jól megközelíthetőek, a tájékozódást táblák segítik. A természet közelségét kedvelők részére erdei pihenőhelyek kerültek kialakításra. A terület vadászható, vadjai az őz, a nyúl és a fácán.

 

 

 

 

A Vendégház Szegedtől – Kiskundorozsma irányába – 25km-re helyezkedik el. Csendes, nyugodt környezetben, Üllés határában egy több hektáros erdőterület szomszédságában található.

 

A jól felszerelt szálláshely 3 pótágyazható szobával várja a természetkedvelő, pihenni és kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A fürdőszobában hidromasszázs kád- és zuhany segítségével frissülhetnek fel.

Kérésre étkezést biztosítunk, vagy megismerhetik az újonnan épült étterem specialitásait. A kertben bográcsozásra, grillezésre is lehetőség van, továbbá a gyerekek számára mini játszótér került kiépítésre.


A környező táj szépségeit a Vendégház kerékpárjaival és bérelhető quadjával fedezhetik fel. A falu határban egy 7 hektáros horgásztó várja a horgászat és a víz szerelmeseit.

 

 

Legyen vendégünk és ismerje meg a környék látnivalóit is:

Szeged: Dóm, Szabadtéri Játékok, Vadaspark, Múzeumok, Tisza folyó (25 km)
Mórahalom: Erzsébet Gyógyfürdő 13 medencével (22km)
Kiskunmajsa: Termálfürdő és Aquapark (23 km)
Ópusztaszer: Nemzetközi Történeti Emlékpark, Feszty-körkép (30 km)

 

 

Elérhetőség:

 

6794, Üllés, Kossuth dülő 82.
Mobil: 06-30/466-18-76
Fax: 06-62/999-936
Web: www.farkasvendeghaz.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Bozsity Vendégház a Homokhátságban, Ülléstől kb. 2,5 kilométerre Kiskunhalas irányában fekszik ötven méterre a Halasi úttól, mégis csendes, nyugodt környezetet biztosít a pihenni vágyóknak erdőkkel, gyümölcsösökkel körülölelve. Aki aktívabb pihenésre, szórakozásra, sportra vágyik, szintén megtalálja a számítását, hiszen a környék bővelkedik a lehetőségekben.
A Vendégház három szobával két fürdővel és három mosdóval rendelkezik. Hét fő befogadására alkalmas, de a szobák pótágyazhatóak. A szobák egy nagy, kemencés társalgót ölelnek körbe, melynek része egy konyha is. A Vendégek itt elkészíthetik ételeiket, de választhatják a grillezést, szalonnasütést, tárcsázást, vagy bográcsozást is. Természetesen bármikor befűthető a kemence, amelyben kalácstól kezdve a csirkén, bárányon át csülökig mindent meg lehet sütni! Amennyiben nem szeretnének főzőcskézni, úgy ajánljuk figyelmükbe falu újonnan megnyílt éttermét, ahol nagy választékból válogathatnak reggel, délben és este.
 
 
A vendégházon kívül a következő lehetőségeket ajánljuk a pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra, illetve sportolásra vágyóknak:
  • Az Üllési Helytörténeti Ház megtekintése
  • Túrázás gyalogosan vagy kerékpárral a környék erdőiben és a kialakított Tanösvény mentén
  • Horgászat a közeli Üllési Horgásztavon
  • Előzetes egyeztetés alapján tudunk biztosítani lovaglást, lovas kocsikázást, alkotóházi foglalkozást

 

Gépjárművel húsz perces távolságon belül található több wellness központ és strand:

  • Mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő és strand 20 km
  • Kisteleki Termálfürdő 25 km
  • Kiskunmajsai Jonathermál Aquapark 27 km
  • Kiskundorozsmai Sziksós fürdő és Naturista strand 16 km

Sok szeretettel várunk minden kikapcsolódni, szórakozni vágyó családot, baráti társaságot!

 

Elérhetőségeink:

Bozsity Erika

Telefon: +36-30/270-85-01
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.bozsityvendeghaz.hu 
Cím: 6794 Üllés, Petőfi dűlő 3.

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek