A haleszi betyár - Vass József
Szüret - Vass József
Hajnali balerina - Szabó Ferenc
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor
Szabadság - Vass József
Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Kőkereszt - Németh László
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Aratás utan - Németh László

Partnerek

 

II.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1. A nemzeti érték megnevezése

Juhász Sándor szőlőfajta gyűjteménye

 

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása (agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás):

Agrár- és Élelmiszergazdasági Örökség

 

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye:

6794 Üllés, Wesselényi út 1.

 

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: (települési /tájegységi /megyei /külhoni magyarság):

Települési értéktár

 

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:
Juhász Sándor énekes, klarinétos, borász, és versíró. Az Üllési és a Szegedi Írói klub tagja. Hajdan sok házat épített Üllésen, mint kőműves mester, jelenleg a művészeti tevékenységei mellett szőlészettel foglalkozik, szőlőfajtákat és régi permetező gépeket, ehhez kapcsolódó régi mezőgazdasági eszközöket gyűjt.

Amikor a 70-es években a tanyáról, a faluba költöztek, három féle szőlőt telepített, s úgy megszerette, hogy elkezdte a különböző típusokat gyűjteni.

Jelenleg közel 50 fajtája van. Elsősorban csemegeszőlők. A Líbiai fehér vagy az Itáliai óriás, egy-egy szeme akkora, mint egy fürjtojás. Az íze is finom, zamatos. Legkorábban ültetett fajta a Pannónia Kincse, ezt még akkor ültette, amikor a Haleszi szőlőket telepítették.

6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A múlt században elterjedt volt a szőlőtermesztés Üllés környékén. Akár a szántóföldeken, akár a falusi kertekben. Ma már kevés gazda gondoz szőlőt. A Homokhátságon a szőlőtermesztés területe visszaszorult. A korábbi ültetvények nagy részét erdő vagy parlagon hagyott földek borítják. A falusi házaknál is kiveszőben van ez a gyümölcs. A szőlőhöz kapcsolódó borászati hagyományok is a múltba vesznek. Emiatt különleges jelentősége van ennek a gyűjteménynek, hiszen nemcsak a homoki szőlőfajták, hanem Magyarország más tájairól származó, vagy akár külföldi egzotikus fajták is megtalálhatóak a gyűjteményben. A csemegeszőlők mellett, a piros és fehér borszőlők is megtalálhatóak. 

7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Üllési Körkép: 2017. október

8. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: nincs.

 

III.

MELLÉKLETEK

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-

dokumentációja:

 

 

 

2. A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek: nincs.

 

3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat: A javaslat során felhasznált fotókat 2017-ben Szabó-Kántor Veronika készítette, Meszesné Volkovics Szilvia, a Déryné Kulturális Központ igazgatója megbízásából. Juhász Sándor és a Déryné Kulturális Központ hozzájárul ahhoz, hogy a települési értéktár adatbázisában felhasználásra kerüljön.

 

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek