Hajnali balerina - Szabó Ferenc
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Szüret - Vass József
Kőkereszt - Németh László
Aratás utan - Németh László
A haleszi betyár - Vass József
Szabadság - Vass József
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor
Bodzafiúk - Santana Cadena Diána

Partnerek

 

II.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1. A nemzeti érték megnevezése

Juhász Sándor permetezőgép gyűjteménye

 

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása (agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás):

Agrár- és Élelmiszergazdasági Örökség

 

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye:

6794 Üllés, Wesselényi út 1.

 

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: (települési /tájegységi /megyei /külhoni magyarság):

Települési értéktár

 

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

 

Juhász Sándor énekes, klarinétos, borász, és versíró. Az Üllési és a Szegedi Írói klub tagja. Hajdan sok házat épített Üllésen, mint kőműves mester, jelenleg a művészeti tevékenységei mellett szőlészettel foglalkozik, szőlőfajtákat és régi permetező gépeket, ehhez kapcsolódó régi mezőgazdasági eszközöket gyűjt.


Amikor a 70-es években a tanyáról, a faluba költöztek, három féle szőlőt telepített, s úgy megszerette, hogy elkezdte a különböző típusokat gyűjteni.

Jelenleg közel 50 fajtája van. Elsősorban csemegeszőlők. A Líbiai fehér vagy az Itáliai óriás, egy-egy szeme akkora, mint egy fürjtojás. Az íze is finom, zamatos. Legkorábban ültetett fajta a Pannónia Kincse, ezt még akkor ültette, amikor a Haleszi szőlőket telepítették.

A szőlőtermesztés komoly növényvédelmi kihívás. Elég sok betegsége, kártevője van. Míg a rovarokat csapdákkal begyűjti, a betegségek ellen permetezésre van szükség. Az évtizedek alatt több permetezője volt, vett is, készített is. Ezeket nem dobta ki, és emellé kapott ismerősöktől. Van, amelyiket a fiának adták gyerekkorában hulladékgyűjtésre. Van olyan, amit Balatoni nyaraláskor, útszéli lomtalanításban láttak meg, felismerték és elhozták neki.

A legrégebbi 1920-ban készült Bécsben, kézi pumpás, réz tartályos háti permetező. Ezek mind kuriózumok. Van, amelyik a háború után készült, amikor a fémek hiánycikkek voltak, ezért fából készült a tartálya.

A permetező gyűjtemény darabjai 2017-ben:

 1. Alsómembrános, belső szélkazános kivitel. (Bécs 1920.)

 2. Battériás megoldású szerkezet, készítette: Szíjjártó Gyula ötvösmester (Kiskunfélegyháza 1928.)

 3. Battériás permetező (Kecskemét 1950.)

 4. Külső pumpás, műanyag tartályos permetező (1960-as évek)

 5. Japán motoros permetező, 50cm2 (1970-es évek)

 6. Belső pumpás, légnyomásos permetező (Prága 1988.)

 7. Villanymotoros permetezőgép (Békéscsaba 1980-as évek)

 8. Permike, Japán szobanövény permetező

 9. Belső pumpás, légnyomásos permetező

 10. Fa tartályos permetező. - Az egyik permetező Üllésről származik, valószínűleg Babarczi János kádármester munkája.

 11. Saját készítésű motoros permetező.

 

Emellett vannak régi metszőollói, szivattyúi és egyéb szőlészethez, borászathoz kapcsolódó mezőgazdasági eszközök.

 

6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A múlt században elterjedt volt a szőlőtermesztés Üllés környékén. Akár a szántóföldeken, akár a falusi kertekben. Ma már kevés gazda gondoz szőlőt. A Homokhátságon a szőlőtermesztés területe visszaszorult. A korábbi ültetvények nagy részét erdő vagy parlagon hagyott földek borítják. A falusi házaknál is kiveszőben van ez a gyümölcs. A szőlőhöz kapcsolódó borászati hagyományok is a múltba vesznek. Emiatt különleges jelentősége van ennek a gyűjteménynek, hiszen általa az újabb nemzedékek is képet tudnak alkotni a régi mezőgazdasági tevékenységekről.

 

7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Üllési Körkép: 2017. október

 

8. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: nincs.

III.

MELLÉKLETEK

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-

dokumentációja:


1


2. A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek: nincs.

3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat: A javaslat során felhasznált fotókat 2017-ben Szabó-Kántor Veronika készítette, Meszesné Volkovics Szilvia, a Déryné Kulturális Központ igazgatója megbízásából. Juhász Sándor és a Déryné Kulturális Központ hozzájárul ahhoz, hogy a települési értéktár adatbázisában felhasználásra kerüljön.

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek