Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Hajnali balerina - Szabó Ferenc
A haleszi betyár - Vass József
Kőkereszt - Németh László
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Szabadság - Vass József
Aratás utan - Németh László
Szüret - Vass József
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor

Partnerek

 

Aláírásra került a testvértelepülési megállapodás

Az előzetes tárgyalásokat követően Torockó és Torockószentgyörgy Közösségépítő Egyesületétől 2007. áprilisában meghívást kaptunk az első ízben megrendezésre kerülő SZENT-GYÖRGYI FALUNAPOKRA, melyen egy többtagú üllési delegáció vett részt. Ennek keretében került sor a testvértelepülési megállapodás aláírására Toroczkószentgyörgy település képviselőtestületével.


A település közigazgatásilag Torockóhoz tartozik, mely Erdély egyik legszebb magyarlakta települése, Nagyenyedtől észak-nyugatra 19 km-re, a Székelykő lábánál.
Ez az első személyes találkozás adott lehetőséget arra, hogy megismerjük a települést.

Néhány szóban Torockószentgyörgyről

A falu a Székelykő (1128 m) és az Ordaskő (1249 m) között húzódó É-D irányú Torockói-medence déli, kiszélesedő részén helyezkedik 575 m tengerszint feletti magasságban.
A hajdan Aranyosszékhez, majd Kolozs vármegyéhez tartozó falu első említése a pápai tizedjegyzékekben tűnik fel, nevét minden bizonnyal hajdani templomának Szent György patrónusától kapta.
Torockószentgyörgy talán Erdély legszebb faluja, mind természeti fekvését, mind építészetét illetően.
A falu központjában áll az unitárius templom és a legtöbb látnivaló is itt van, de nem mindennapi látvány maga a falu sem, fehérre festett kis házaival és a drámaian fölé magasodó Székelykővel.
Torockószentgyörgy másik nevezetessége különlegesen gazdag, díszes népviselete, amelynek ékes darabjait a Néprajzi Múzeumban lehet megtekinteni.

Hangulatában, fekvésében, kulturális és építészeti hagyatékában magányosan álló sziget. Egy "világ", amelynek másságát mi sem hivatott jobban éreztetni, mint az, hogy ott a Nap is kétszer kel fel. (Tudniillik a település fölé emelkedő Székelykő jellegzetes formája miatt Torockószentgyörgyön valóban a felkelt Napot bizonyos szögben a hegy csúcsa eltakarja, majd ahogy magasabban jár, újra előbukkan, mint ezt Jókai is megírta "Egy az Isten" című regényében.)

Toroczkószentgyörgy honlapja

Székelykő-kúria

2007-től áll a pihenni vágyó vendégek rendelkezésére Torockószentgyörgyön a Székelykő-kúria vendégfogadó. Az épületen a hagyományos torockói és torockószentgyörgyi építészet elemei tükröződnek vissza, amit szimbolikusan egy régi pince alapjaira építettek. Szobákban festett bútorok, népi varrottasok és hímzések emlékeztetik a vendégeket ennek a vidéknek a gazdag hagyományaira, s ezt jól kiegészítik az itt készült hagyományos, kitűnő ízű ételek és italok.
15 + 8 szobában, 50 személy számára tudnak kényelmes szálláshelyet biztosítani. A vendéglő 100 személy befogadására alkalmas, pincében Enyed-környéki borok és hagyományos sajtok kóstolását tudják ajánlani.
2,5 hektáros terület, játszótér, őrzött parkoló, de legfőképpen a házigazdák vendégszeretete gondoskodik arról, hogy a messze földről érkezetteknek is felejthetetlen élményeket nyújtson a torockószentgyörgyi Székelykő Kúria!

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek