Hajnali balerina - Szabó Ferenc
Szüret - Vass József
Aratás utan - Németh László
Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Kőkereszt - Németh László
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Szabadság - Vass József
A haleszi betyár - Vass József
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor

Partnerek

 

"Üllés község a magyar Alföld jellegzetes sorsú települése, melynek történetében a virágzó szakaszokat megszakító pusztítások, majd az újra meg újra indulás volt a jellemző. ... 

A település névadója valamikor a XII. században egy Ehellős nevű birtokos lehetett, 
amely az Achillész görög név szabályos megfelelője... 
A jelkép szimbólumai - úgy hiszem - jól kifejezik a település népének szorgalmát, buzgó tenni akarását, küzdelmét a boldogulásért, ugyanakkor erősítik a közösségi érzést, a szülőföldhöz való ragaszkodást, az erőket megsokszorozó összefogást és közös munkálkodást a szebb, boldogabb jövőjük érdekében. 
Isten adja, hogy így legyen!"
/Dr. Szegfű László A történelemtudományok kandidátusa/Nagy Attila Gyula polgármester

Kedves Látogató!


Üllés Község Önkormányzata és Lakosai nevében üdvözlöm Önt településünk honlapján!

Községünk a Dél-alföldön, Szeged városától 30 km-re, a kiskunhalasi út mentén fekszik, lakossága 3222 fő.
A település - földrajzi, éghajlati adottságait kihasználva - jelentős szerepet tölt be a Homokháti Kistérséget jellemző zöldség- és gyümölcstermesztésben.
Az alföldi napsütés érlelte, páratlan zamatú őszibarack, a homoktalajon hajtatással termelt paprika, paradicsom méltán viszi hírünket országszerte.

Községünkben a Dél-alföld mélyen gyökerező népművészeti hagyományainak ápolása helyi mester és amatőr alkotóink keze nyomán ma is folyik. Munkáik a Hagyományok Háza, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megítélt minősítésekkel elismertek. Az itt élő emberek őseinktől kapott páratlan értékként tisztelik az elmúlt évszázadokból ránkmaradt örökséget és teremtik meg annak átörökítését az utókor számára. A kézműves mesterségek őrzésére, a fellelt és elkészült tárgyak bemutatására Alkotóházat és Helytörténeti házat működtetünk.
Országszerte ismertek és elismertek továbbá a helyi, mára már több évtizedes múlttal rendelkező hagyományőrző csoportjaink is: FONÓ Néptáncegyüttes, Rézhúros Banda, Estike Népdalkör, Királydinnya Citerazenekar.

Községünk infrastrukturális és turisztikai fejlesztése fokozottan igyekszik kielégíteni mind lakosaink, mind a hozzánk érkező vendégeink igényét. A falu határában, parkosított környezettel megszépített Horgásztó, az ifjúsági szálláshellyé kialakított korszerűsített Erdei iskola valamint a szibériai nőszirom lelőhelye mentén elhaladó Tanösvény a nyugalom szigeteként várja a megpihenni, kikapcsolódni vágyókat. A települést körülölelve több telepített erdő terül el. Megtalálhatók itt akác, nyár, fenyő, tölgy. A terület vadászható, vadjai az őz, a nyúl és a fácán. Az erdők műútról jól megközelíthetőek, a tájékozódást táblák segítik. A természet közelségét kedvelők részére erdei pihenőhelyek kerültek kialakításra. 

Közoktatási közszolgáltatásaink széleskörűek: a legkisebbek részére a bölcsődei és óvodai ellátás helyben biztosított, iskolánkban az alapfokú oktatáson túl zeneoktatás, művészetoktatás folyik. A falu közművelődését a felújított és kibővített Déryné Kulturális Központ berkein belül működő könyvtár, info központ, ifjúsági klub szolgálja. 
A község egészségügyi, szociális szolgáltatásait háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos, védőnői ellátás, gyógyszertár, szociális intézmény és tanyagondnoki szolgálat biztosítja. 
Településünkön jelentős civil élet folyik: a lakosság érdekeinek védelmét, a község fejlesztését több, mint 20 aktív civil szervezet segíti.

Honlapunkat lapozgatva megismerheti történelmünket, napjainkat, a Fotógalériában pedig képekben is bepillanthat településünk életébe.
Látogasson el hozzánk, hogy megérezhesse az alföldi vendégszeretet melegét, ízlelje meg tájspecifikus ételeink ízét, homoki boraink zamatát!

Nagy Attila Gyula polgármester

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek